0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Amikor beköltöztünk a házunkba , az első amit szerettem volna minél előbb felújítani az a fa lépcsőnk volt, ami mályva színre volt festve. Természetesen nem ezzel kezdtük a felújítást, mert a felső emeleten végig régi szőnyegpadló volt, amit muszáj volt parkettára cserélni, a néhai cipőben felmászkálás miatt. (Szerintem álszentség lenne azt mondani, hogy mi aztán sose megyünk fel az emeletre cipőben, igenis van olyan, hogy a reggeli sietségben fent, maradt valami az emeleten, amiért, ha lábujjhegyen is, de felugrunk cipőben.. Ugye ismerős?)

De térjünk vissza a lépcső felújításra. Amikor mindkét félnek van munkahelye, ahol szinte reggeltől estig tölti napjait, az első, ami eszébe jut az embernek, hogy szakembert kéne fogadni, aki hamar megoldja. Elkezdünk kutakodni, Ki? Hol? Mennyiért? és Mit? ad.

Aztán távoli ismerősök elmondják, hogy „Tudod, van az a kis lépcsőnk, nekünk 600 000 Ft-ot kért a Pista!” – „Tessék?”

Bizony mélyen a pénztárcádba kell nyúlni egy-egy felújítás alkalmával.

Rendben. „Én biztos nem fogom Mással megcsináltatni!” – mondtam a páromnak.

A kezdetek

Összeállítottam mire lesz szükségünk. (Természetesen lépcső és lépcső között is van különbség, egy kovácsoltvas lépcsővel teljesen más teendők lesznek.) Esetünkben egy teljesen fából készült lépcsőről van szó.

  • Csiszológép
  • Kalapács (Szög, Csavar)
  • (Akkus) csavarhúzó
  • Porszívó, Seprű, lapát
  • Takarófólia
  • Festőszalag
  • Ecsetek
  • Festőbak (vagy valami, amin festeni tudsz)
  • Festékek
  • Szilikon (végső simításhoz)

Sok minden függ attól, hogy milyen a terv színek tekintetében. Én megálmodtam egy olyat, amihez viszonylag nem kell sokat csiszolni. A korlátot fehérre terveztem, a lépcsőfokoknál, viszont szerettem volna látni a fa erezetét és mivel zománc festékkel volt lefestve az egész lépcső, így teljes csiszolást igényeltek a lépcsőfokok. Lett volna egy másik lehetőség, hogy veszünk újakat, amiket az Obi-ban lehet kapni, de egy lépcsőlap a mi esetünkben 6999 Ft lett volna, amiből minimum 10 db kell. Szóval maradtunk a csiszolásnál.

Csiszológép nélkül neki se kezdj. Van a piacon jó pár márka, pár ezer forintért már lehet venni, amihez érdemes pót csiszolópapírt is beszerezni.

Nálunk a csiszolás úgy nézett ki, hogy minden 3. lépcsőlapot kiszedtük, ami megkönnyítette a csiszolást és a festést is. Addig vagy nagyokat léptek, vagy valamilyen léccel kell pótolni, ami elbír és nem lesz életveszélyes. Nálunk volt belőle egy kis hupsz..

A festékek kiválasztása fontos és nehéz is egyben, valahogy a boltban felfestett minta, pont nem úgy fog kinézni a te faanyagodon.

Mi a fehér korláthoz trinát AQUA vízbázisú selyemfényű zománcfestéket, a lapokra paliszander színű lazúrt választottunk, amit selyemfényű lakkal fedtem le. A korlátot éppen csak egy lehelletnyit átcsiszoltuk kézzel csiszolópapírral, portalanítottuk egy nedvesített ronggyal, majd 3 rétegben festettem fehérre, lakkra már nem volt szükség.

A lapok 2 rétegben kaptak lazúrt és 3 rétegben lakkot. Szerintem szuper lett.

A szegélyekből mi inkább újat vettünk, ezek is fehérek lettek. A falban van egy kis „görbület”, ezt szilikonnal csaltuk el.

Itt a vége végre

Így munka mellett 8 hónapot vett igénybe a teljes felújítás. Igen, jól olvastad. Rengeteg türelem és kitartás kell hozzá, de megéri.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Vélemény, hozzászólás?